Klantenzone
Home » Mobiliteit  »  Hoe moet ik een aanrijdingsformulier invullen?

Hoe moet ik een aanrijdingsformulier invullen?

Ongeval gehad? Dan moet je een aanrijdingsformulier invullen. Gelukkig ligt er een blanco exemplaar in je auto. Het is weliswaar belangrijk dat je je aanrijdingsformulier goed invult. Alleen zo kan het schadegeval snel en vlot afgehandeld worden. Maar hoe vul je dat nu correct in? We begeleiden je graag door alle stappen.


Wat is een Europees aanrijdingsformulier?

Het aanrijdingsformulier is een document dat je, na een ongeval, samen met de tegenpartij(en) invult. Hierop beschrijf je in welke omstandigheden het ongeval plaatsvond. Het formulier bestaat uit twee delen.

Vandaag de dag kan je kiezen uit twee mogelijkheden om het aanrijdingsformulier in te vullen: op papier of digitaal via Crashform of Assisto, te downloaden op je smartphone.

Kies je voor het papieren formulier? Dan zijn er twee delen om in te vullen:
1) Voorkant: dit wordt door beide partijen ingevuld
2) Achterkant: dit vul je achterin in, dus zonder tegenpartij, voordat je het formulier aan je verzekeraar geeft

We gaan dieper in op beide mogelijkheden.

Wat is het nut van een aanrijdingsformulier?

De verzekeraar gebruikt het formulier om te bepalen wie al dan niet aansprakelijk is voor het ongeval. Is het onvolledig of niet juist ingevuld? Dan geeft dat meestal aanleiding tot geschillen.

Als alles duidelijk ingevuld is en er is geen discussie mogelijk, dan wordt een schadegeval sneller afgehandeld.

Een aanrijdingsformulier invullen is altijd in je voordeel, zelfs wanneer je uiteindelijk beslist om onderling iets te regelen met de tegenpartij. Stel dat er toch discussie ontstaat, dan kan het document altijd later nog doorgestuurd worden naar de verzekeraar.

Tip: ook wanneer er geen andere partij betrokken is, vul je best een aanrijdingsformulier in en bezorg je het aan de verzekeraar. Anders pleeg je vluchtmisdrijf.

Waar haal je een aanrijdingsformulier vandaan?

Sluit je een autoverzekering af? Dan krijg je dit formulier mee via je makelaar of verzekeraar. Geen ontvangen? Vraag het zeker na, want het is aangeraden om er altijd minstens twee in de auto te hebben liggen.

Waarom twee? Bij een kettingbotsing moet je een aanrijdingsformulier invullen met je voorligger alsook eentje met je achterligger.

Na een schadegeval krijg je een nieuw exemplaar.

Het digitale aanrijdingsformulier kan je downloaden via de App store of Playstore door te zoeken naar ‘Crashform’ of ‘Assisto’.

Wanneer vul je het aanrijdingsformulier in?

Meteen na het ongeval! Denk natuurlijk eerst aan je veiligheid. Ga aan de kant staan, zet de motor uit, plaats je gevarendriehoek op de juiste afstand (30 meter op de gewone weg, 100 meter op snelwegen). Noteer meteen de nummerplaat van de tegenpartij voor het geval dat deze bestuurder probeert te vluchten.

Zijn er gewonden? Verwittig eerst de politie, dit is verplicht. De politie stelt een proces-verbaal op, maar je dient nog steeds het aanrijdingsformulier in te vullen.

Hoe vul je het aanrijdingsformulier in?

Het volstaat om één formulier voor twee partijen in te vullen. Zijn er meerdere voertuigen betrokken, dan moet je met elke tegenpartij een apart formulier invullen.

Gebruik steeds een balpen, nooit een potlood. Zo vermijd je dat het onleesbaar wordt op de doorgedrukte kant. Schrijf zo leesbaar mogelijk: gebruik hoofdletters en vermijd doorhalingen.

Stappenplan

1) Vul voorkant A en B in

Op de voorkant zijn er twee aparte gedeeltes: A en B, eentje voor elke bestuurder. Spreek met elkaar af wie voertuig A is en wie voertuig B is. In vakken 6 tot 9 vullen zowel jijzelf als de tegenpartij de gegevens in: wie is verzekerd, waar ben je verzekerd, wie bestuurt het voertuig?

2) Zet kruisjes in de middenkolom

In het midden is een kolom waar je kruisjes kan zetten om aan te duiden wie wat deed op het moment van de aanrijding. Bijvoorbeeld jij stond stil, de tegenpartij maakte een inhaalmanoeuvre. Vergeet deze zeker niet aan te duiden!

3) Teken het ongeval

Onderaan kan je nog een schets maken. Hierop dien je duidelijk de beide voertuigen te identificeren. Geef de richting van de voertuigen aan, teken markeringen op de grond, verkeersborden, straatnamen,…

Heb je onvoldoende ruimte? Maak de schets op een apart leeg papier, laat beide partijen de schets ondertekenen en maak zeker ook een foto van de ondertekende schets, zodat er achteraf niets meer gewijzigd kan worden door degene die het blad meeneemt.

4) Vul eventueel de opmerkingen in

Bij “Mijn opmerkingen” kan je alle informatie invullen die je belangrijk vindt. Zeker belangrijk om in te vullen wanneer je het oneens bent met de tegenpartij. Vermeld hier enkel de omstandigheden van het ongeval, zeker niets over je aansprakelijkheid (ook al ben je van je gelijk overtuigd).

5) Duid de schade aan

Naast de tekening kan je in vak 10 aanduiden waar het voertuig geraakt werd. Daaronder in vak 11 kan je de schade noteren.

6) Onderteken het formulier

Voordat je tekent, lees alles goed na en zorg ervoor dat alles ingevuld is. Belangrijk is dat beide partijen het aanrijdingsformulier tekenen, tenzij als ze het oneens zijn. In dat geval is het dus belangrijk om ofwel het vak “Mijn opmerkingen” in te vullen, of een andere oplossing: ieder apart een formulier invullen.

Zijn jullie het met elkaar eens en is alles duidelijk ingevuld? Dan tekenen jullie beide onderaan de voorkant. Iedere bestuurder bewaart een exemplaar: het originele of het doorgedrukte. De achterzijde kan je thuis rustig verder invullen.

Tip: op voorhand je eigen gegevens al op het aanrijdingsformulier invullen zorgt voor minder stress op het moment zelf. Ook via de app kan je dit op voorhand invullen. Dan dien je hier al niet meer aan te denken op het moment van het schadegeval. De gegevens van de bestuurder vul je beter niet vooraf in, want je weet op voorhand niet wie er achter het stuur zit op het moment van schade.

Moet je de achterkant van het aanrijdingsformulier invullen?

De achterkant van het aanrijdingsformulier dien je zelf in te vullen. Hierop vul je nuttige gegevens in voor de verzekeraar, zoals de hersteller (indien van toepassing), meer gegevens over de gewonden, over de schade aan het voertuig. Ook kan je hierop invullen wie volgens jou aansprakelijk is.

Samengevat: waar moet je zoal op letten bij het invullen?

• Zorg dat je meer dan één aanrijdingsformulier in de wagen hebt liggen (en een balpen).
• Noteer alle gegevens van jezelf en de tegenpartij: naam, adres, telefoonnummer(s), geboortedatum.
• Schrijf leesbaar! Gebruik idealiter hoofdletters en vermijd doorhalingen. Gebruik zeker een balpen en geen potlood.
• Duid aan waar het voertuig beschadigd is en omschrijf de (zichtbare) schade.
• De tekening is van groot belang! Teken zo nauwkeurig mogelijk, geef duidelijk de situatie weer met straatnamen en borden.
• De eerste tekening geldt als enige echte. Breng je daarna nog aanpassingen aan? Daar wordt geen rekening mee gehouden.
• Wil je iets verduidelijken? Gebruik hiervoor het vak “Mijn opmerkingen”. Dit is vooral belangrijk als je niet akkoord gaat met de opmerkingen van de tegenpartij of deze niet begrijpt.
• Voordat je tekent: neem zorgvuldig alles door, laat je niet opjagen. Zijn jullie het oneens? Teken dan zeker niets! In dat geval vul je best een apart formulier in.
• Wel allebei akkoord? Teken dan beide het formulier, maar let goed op dat er achteraf niets bijgeschreven wordt!
• Maak foto’s van het ongeval en van de schade.

Zijn er twijfels, discussies of gewonden? Bel altijd de politie.

Nog enkele veelgestelde vragen…

Waar vind je het nummer van het verzekeringsattest/de groene kaart? Je vindt dit op je verzekeringsbewijs (vroeger “de groene kaart”) onder puntje 4 “Landcode/Code verzekeraar/nummer”.

Mag ik zelf een template van het aanrijdingsformulier afdrukken en in de auto leggen? Dat mag, maar houd er dan rekening mee dat je twee exemplaren op identiek dezelfde manier moet invullen! Eentje voor jou, eentje voor de tegenpartij.

Ik ben als fietser betrokken bij een ongeval met een wagen, moet ik een aanrijdingsformulier invullen? Ook als fietser heb je best een aanrijdingsformulier mee. Hierop vul je dan de gegevens van je familiale verzekering in.

Wat als geen van beide partijen een aanrijdingsformulier in de auto heeft? Dankzij het digitale tijdperk kan je het aanrijdingsformulier ook invullen met je smartphone via de Assisto-app of Crashform, beide te downloaden via de Appstore of Playstore. Deze apps sturen ook meteen alles door naar de verzekeraars.

Wat bij een ongeval in het buitenland of als de tegenpartij geen Nederlands spreekt? Het Europees aanrijdingsformulier is in de hele Europese Unie identiek, ongeacht de taal van het land. Je kan dus zonder problemen het formulier invullen, neem je eigen formulier erbij als voorbeeld.

Moet ik bij een ongeval op een parking ook een aanrijdingsformulier invullen? Ja. Het is niet omdat je eventueel op privé-domein een aanrijding hebt, dat er niemand aansprakelijk is. Dankzij het aanrijdingsformulier heb je iets op papier staan dat de aansprakelijkheid kan bepalen.

Hoe geef ik een schadegeval aan bij LV Agency?

Simpel! Heb je het aanrijdingsformulier op papier ingevuld? Bezorg dan binnen de acht dagen na het schadegeval een scan of duidelijke foto ervan op schade@lvagency.be of via WhatsApp, eventueel met foto’s van het voertuig erbij. Wij openen een dossier bij de verzekeringsmaatschappij en volgen het dossier voor je op.

Geraak je er niet aan uit op het moment zelf? Bel ons en we begeleiden je telefonisch.

< Terug naar het blog overzicht