Klantenzone
Home » Gezondheid  »  Ziekteverzekering vs hospitalisatieverzekering
Ziekteverzekering vs hospitalisatieverzekering
Als inwoner van België ben je verplicht een ziekteverzekering af te sluiten bij een ziekenfonds ("de mutualiteit"). Deze verzekering betaalt een groot deel van de ziektekosten terug, denk maar aan doktersbezoeken die je grotendeels terugbetaald krijgt. Helaas komt de ziekteverzekering niet voor alles tussen, of maar voor een klein deel, waardoor de kosten snel oplopen. Een hospitalisatieverzekering is daarom een goed idee.

Wat dekt de ziekteverzekering?

De ziekteverzekering, of ook wel "de tussenkomst van de ziekenkas" genoemd, komt tussen bij heel wat medische kosten. Deze verzekering is verplicht voor elke Belg, ongeacht zijn of haar statuut. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is je aansluiten bij een ziekenfonds naar keuze of bij de hulpkas.


Een ziekteverzekering vergoedt een groot deel van de medische kosten, zoals erelonen van dokters of andere zorgverleners (tandarts, kinesist, ...). Jij hoeft enkel het remgeld nog te betalen, meestal +/- 25% van het totale bedrag. 


Ben je (tijdelijk) arbeidsongeschikt of ben je invalide? Dan krijg je via de ziekteverzekering een uitkering, weliswaar beperkt in grootte en tijd. 


Als lid van een ziekenfonds kan je ook van bijkomende diensten genieten, hiervoor betaal je jaarlijks een bijdrage. Denk aan geboortepremies, huur van krukken, tussenkomst bij aankoop van een bril, ... Als je hierover meer wil weten, informeer je best bij je eigen ziekenfonds want ze stellen elk hun eigen voordelenpakket samen.

Wat dekt de hospitalisatieverzekering?

Ben je zwanger? Moet je een ingreep laten uitvoeren? Dan dien je ongetwijfeld één of meerdere dagen in het ziekenhuis te verblijven. Deze rekening kan hoog oplopen, zeker als er dringend ambulancevervoer bij komt kijken of je kiest voor een eenpersoonskamer. Jammer genoeg betaalt het ziekenfonds maar een deel van de factuur terug, waardoor de kosten hoog kunnen oplopen. Daarom is een hospitalisatieverzekering zeker geen overbodige luxe en een mooie aanvulling op de standaard ziekteverzekering. De terugbetaling gebeurt dan ook in twee stappen: eerst komt het ziekenfonds tussen, daarna komt de hospitalisatieverzekering tussen.


Doorgaans dekt de hospitalisatieverzekering volgende zaken:

- kosten bij een ziekenhuisopname zoals verblijfskosten en erelonen van specialisten, ook bij dagopname

- de ambulante kosten voor en na je ziekenhuisverblijf, zoals geneesmiddelen, vervolgafspraken, bloedonderzoeken, ...

- de kosten van de behandeling van ernstige ziektes zoals kanker.


Vaak biedt de verzekering ook de mogelijkheid tot "derdebetalersregeling". Dat betekent dat jij de ziekenhuisfactuur niet moet voorschieten, de betaling gebeurt rechtstreeks aan het ziekenhuis door de verzekeraar.

Waar sluit ik dan de hospitalisatieverzekering af?

Je kan zowel bij het ziekenfonds een verzekering afsluiten ofwel via je makelaar. Doorgaans is die van het ziekenfonds goedkoper, maar zal deze ook minder uitgebreid dekken en vergoeden. Daarom is het belangrijk om na te gaan wat er allemaal verzekerd is. De hospitalisatieverzekering is geen verplichte verzekering, dus je ziekenfonds mag je zeker niet verplichten om dit bij hen af te sluiten.


Enkele zaken waar je op moet letten bij het afsluiten van een hospitalisatieverzekering:

- Kan je zelf het ziekenhuis en kamertype (bv. eenpersoonskamer) kiezen?

- Hoeveel en welke ernstige ziekten zijn gedekt?

- Is er tussenkomst voor en na de ziekenhuisopname voor ambulante zorg?

- Zijn alternatieve behandelingen en geneesmiddelen gedekt?

- Is er een bedrag dat je zelf nog moet betalen (vrijstelling of franchise)?

- Is er wereldwijde dekking?

- Is er een vaste premie of stijgt de premie naarmate je ouder wordt?

- Is er een wachttijd alvorens je beroep kan doen op de verzekering?


Zie je door de bomen het bos niet meer? Wij helpen je graag verder, aarzel niet om contact op te nemen met ons

< Terug naar het blog overzicht